Baanplan en concept
Het concept van de Albulisch modelbaan bestaat uit een enkelsporige smalspoor geëlektrificeerde hoofdlijn in berglandschap. De Albula is een riviertje in Graubünden in Zwitserland die bij Reichenau in de Rijn uitmondt. De thema's op deze baan zijn ontleend aan de lijnvoering van de Rhätische Bahn van Chur naar Sankt Moritz door het Albula dal via Thusis, Filisur, Bergün, Preda en dan door de Albula tunnel naar Bever, Samedan en Sankt Moritz in het Inn dal.
Vandaar de naam: Albula is de rivier, het thema is er aan ontleend maar niet geheel overgenomen en dus is de naam Albulisch geworden.
Motiefjes op deze modelbaan zijn ontleend aan het station Bever met de oude sporenlayout (tot 2003), Surava en Filisur. Bovendien is het station Stugl-Stuls met iets meer dan ontlenen op deze baan te vinden.
Hierboven is het concept getekend:
In lichtblauw het Klooiterrein en het Opstelterrein treinen buiten dienst. Deze twee delen van de baan zijn wel in het zicht maar niet met landschap ingekleed en dienen als rangeerterreinen voor treinen en treindelen. Op het klooiterrein kunnen treinen worden uitgerangeerd en weer opnieuw worden samengesteld en op het Opstelterrein staan complete treinen die even buiten dienst zijn. Beide terreinen zijn enkelsporig aangesloten aan de rest van de baan. Het Klooiterrein heeft 4 sporen en de nodige wissels. Het Opstelterrein treinen buiten dienst heeft 5 sporen en aan beide zijden een wisselstraat. Locomotieven kunnen hier halfautomatisch omlopen.
In oranje het Opstelterrein treinen in dienst, Doorsteek 2 en Davos fictief. En daar hoort het enkelspoor Doorsteek 1 ook bij. Deze delen van de baan zijn technisch opgebouwd en niet zichtbaar voor de toeschouwer en dienen om het treinverkeer afwisselend te maken en om meer treinen op de baan kwijt te kunnen dan het anders minimale aantal. Vooral Doorsteek 1 en 2 zijn voor de afwisseling van de treinenloop nuttig gebleken. Als je deze doorsteken weghaalt blijft er niet veel meer over dan een 'rondje' met aftakking. Doorsteek 2 bestaat uit 2 sporen waar treinen elkaar kunnen passeren. Doorsteek 1 is zoals gezegd een stuk enkelspoor 'om' Stugl-Stuls heen. Davos fictief bestaat uit 2 kopspoortjes.
Het 'Opstelterrein treinen in dienst' heeft 8 doorgaande sporen en 2 kopsporen voor trek-duw treinen. De 8 sporen zijn uitgelegd voor 1 richting, daarmee is het eenvoudig om de treinen linksom of rechtsom over de baan te sturen en een afwisselende treinenloop te krijgen.
En als laatste de twee lichtgroene blokken Stugl-Stuls en Berasur. Stugl-Stuls is een standaard 2 sporig passeerstation zoals de Rhätische Bahn die vele heeft liggen, inclusief een kort goederenspoortje in het station. Berasur is verhoudingsgewijs een groot station en is een station met doorgaande sporen (4 stuks), een locloods met draaischijf en de nodige goederenoverslagsporen. Berasur is gebaseerd op de dubbele overloop wisselstraat van Bever (de BE), de goederensporen van Surava (de RA) en het intakconcept met locloods en draaischijf van Filsur (de SUR). Vandaar de naam Berasur. Fictief maar met een behoorlijk vleugje 'echtheid'.
Hierboven het getekende baanplan van Berasur. De bovenste 2 sporen zijn Davos Fictief, daaronder het hele station met links een dubbele overloper met 1 engels wissel, dan 4 doorgaande sporen en rechts drie goederenoverslagsporen. Links aan het station nog een uithaalspoor voor rangeren. Het stationsgebouw staat onder getekend. Het is niet helemaal conform deze tekening uitgevoerd maar dit was wel het oorspronkelijke plan in okt 2019.
Bruggen
Naast dit sporenplan met het logistieke concept was het ook zeker de bedoeling om landschappelijk 'spanning' in de baan te brengen door een aantal grote bruggen op te nemen in een landschappelijk deel van de baan. De bruggen zouden dan gebaseerd moeten zijn op de bruggen tussen Bergün en Preda waar de baan door middel van een drietal spiraaltunnels en een openliggende spiraal over een korte hemelsbrede afstand een behoorlijk stuk hoogte wint. Hiervoor is expliciet een stuk van de baan gereserveerd.
Hierboven dan het concept van de layout van de hele baan, en dan het zichtbare gedeelte. De totale baan bestaat uit een L-vorm met de maten 3,50 bij 1,30 voor de lange poot en 1 meter bij 1 meter voor de korte poot die er aan gemonteerd is. De baan is visueel in 2-en gedeeld tussen Berasur en Stugl-Stuls door middel van landschap in de hoogte. Rechts, op de korte poot van de L zijn de 2 bruggen gesitueerd. Onder Berasur ligt het grote opstelterrein. Zichtbaar, aan de wand gemonteerd, de 2 zichtbare rangeerterreinen Klooiterrein en Opstelterrein treinen buiten dienst.
626 Malans met Glacier Express (Zermatt - Sankt Moritz in Filisur (2021-08-19), eigen foto