Bruggenbouw: grote brug
Na het onder de knie krijgen van de bouw van de 'kleine brug' zoals beschreven in kleine brug was de tijd rijp voor de toekomstige blikvanger. Een brug van schoon aan de haak meer dan 140 cm lang, gebaseerd op de Albula 2 en Albula 3 bruggen met een hoogte van minstens 35 cm.
Albula 2 brug in de Zwitserse alpen, 3 grote bogen van 20 meter en 2 kleinere van 10 meter als gebogen spoor aanbruggen laten de trein het dal oversteken
Ik wilde een brug die er toe deed en ben uitgekomen op een brug met in totaal 7 bogen: 1 kleine van 10 meter als aanbrug, dan 2 grote bogen van 20 meter met recht spoor er op en dan nog 4 bogen van 10 meter om een gebogen stuk spoor over de brug te laten lopen. Dit is een kruising tussen Albula 2 en Albula 3 in het echt. Alle basismaten waren dezelfde als bij het eerste ontwerp. Alleen de specifieke boogstraal en daarmee de precieze vorm van alle pijlers moest nog even uitgevogeld worden. Het resultaat in OnShape is als volgt:
Van links naar rechts hier een kleine aanbrug van 10 cm, 2 grote bogen van 20 cm en dan in de boog van het spoor 4 bogen van 10 cm. De pijlers zijn de plekken waar de hoeken worden gemaakt, alle bruggen zijn recht.
Na een grote plakactie met de nodige droogtijd voor de houtlijm zit de brug, gesneden bij snijlab in Rotterdam, in elkaar en is er de eerste proefplaatsing in de baan. In principe past hij prima. Een aantal plekken moeten nog wat bijgewerkt worden om geen conflict te krijgen met de onderliggende sporen met treinen er op. Goed te zien is de overspanning over het dal van rechts naar links. Ook zit er een duidelijke helling in de brug van ongeveer 3% die duidelijk uitkomt. De pijlers staan verticaal, ook dat komt allemaal goed uit. Het goed uitmeten van de brug voordat de tekeningen in OnShape zijn gemaakt werpt nu zijn vruchten af.
En nog twee foto's van de beide bruggen in ruwbouw in vogelvlucht. Goed te zien zijn de rechte delen van de bruggen en de gebogen aanbruggen met de kleine bogen.
En daarna begint het afwerken. Ook bij deze brug 1 mm styrodur als basis materiaal. Daarna krassen, krassen, krassen om alle steentjes te graveren. Deels kan dat buiten met mooi weer... wat een klus.
En dan: na 3 maanden handmatig krassen, weer even wegleggen en weer verder en het maken van de dekstenen met de draagstenen daaronder is de brug geverfd en af. Het inbouwen in de baan was nog een maandagklus en daarna kon de brug in gebruik genomen worden (april 2022). Naast de 2 bruggen zijn ondertussen ook een sneeuwgalerij, een tunnelingang en seinen verschenen op dit stuk van de baan. Linksboven staat de 616 op het 'Klooiterrein' en zie je linksonder de wisselstaat naar het 'Opstelterrein treinen buiten dienst' (foto augustus 2022).
Hier goed te zien: de dekstenen met richting de rail de imitatie van de betonnen bak waar de rails tegenwoordig in liggen, geverfd met grijs en dan de rails van HobbyEcke Schumacher met code 70 rails. Klaar voor de ballast.
Stand van zaken september 2022. Basis klaar: volgende stappen ballasten, bovenleiding, hekwerken.