Modelomzetting
Surava in 1 op 87 omzetten kost ongeveer 4 tot 5 meter. Ik heb besloten om het stationnetje iets in te korten en een maximale treinlengte van 2 meter 20 aan te houden als vrije kruisingslengte. Dan krijg je wel een goed beeld van de situatie en is het station lang genoeg om het ruimtelijk gevoel over te brengen, zonder saai te worden.
Ik heb gekozen om verder de baan simpel te houden: een tweetal keerlussen richting een schaduwstation met 4 sporen en 8 blokken maken een overzichtelijk geheel maar wel voldoende ruimte voor afwisselend treinverkeer. Een achtergrond tussen het station en het schaduwstation maken de kijkdoos compleet.
De fysieke opbouw van de baan is dan het zo efficient mogelijk indelen van het geheel in delen (modules) die separaat kunnen worden gebouwd.
Het station past dan op 4 modules (module 1 t/m 4) met links en rechts nog overloop naar 2 landschapsstukken die overgaan door de achtergrond naar het 'technische' deel van de baan (modules AL en AR). Modules 1 t/m 4 bevatten allen actieve electronica en ook module AL heeft electronica voor het bedienen van de overweg. Modules AL en AR zijn specifiek ingericht voor de overgang van baan met landschap via de achtergrond naar baan zonder landschap.
Het technische deel van de baan is wel zichtbaar maar heeft geen landschap. Modules B1 t/m B4 zijn bogen zonder actieve componenten eronder (en dus simpel). Modules W1 en W2 huisvesten de wisselstraten naar/van het schaduwstation en hebben behoorlijk wat actieve electronica. Modules S1 t/m S4 zijn het echte schaduwstation. Alle sporen zijn gewone rechte sporen, wel met secties voor bezetmelding, zonder actieve componenten (en dus ook simpel). De brains van het schaduwstation en van de bogen zitten onder modules W1 en W2.
Modules W1 en W2 hebben ook een 'interface' naar opzetbakken. Dat concept ken ik nog uit mijn M-Track tijd en is handig voor het opzetten en afhalen van treinen. De 'interface' op deze modules is gemaakt, ik kan zo opzetbakken maken die daar op aansluiten.