Magnorail

Een beetje beweging van verkeer op de weg, naast al het verkeer op het spoor is een mooie verrijking van de modelbaan. In vroeger tijden had je daarvoor FALLER AMS en nu het FALLER Car System. Dat Car System heeft alleen behoorlijk wat ruimte nodig en daarom niet zo geschikt voor mijn baan. Er is echter een alternatief: Magnorail. 

 

Magnorail is een systeem wat werkt met een onderaardse ketting met daarin magneten. De magneten trekken 'bovengronds' trekkertjes waarmee je autootjes, fietsers, motorfietsers etc kunt verplaatsen. Ik heb 2 Magnorail baantjes in mijn modelbaan geintegreerd.

Het eerste baantje ligt bij Stugl-Stuls en loopt van het stationnetje over een brug de berg in. Bij het stationsgebouw ligt een keerlus en in de berg. Dit baantje is geschikt voor 2 auto's omdat die elkaar precies in het midden van de baan net kunnen passeren. Dat is ook onderdeel van het ontwerp, de weg uit Stugl-Stuls is smal....

Hierboven een overzicht van de baan tijdens de bouw. Het wegdek van karton ligt 'er op' en de autootjes kunnen hun rondjes maken. De afwerking van het geheel moet nog beginnen. Rechts is het hele principe van de werking zichtbaar. Een motor met 2 poelies drijft de ketting (blauw) aan die in een goot ligt. Deze goot zit onder het wegdek en in de ketting zitten de magneetjes. Onder de autootjes zitten de trekkers die ook met magneetjes zijn uitgerust. Je kunt die motor van de baan natuurlijk besturen. Dat doe ik door daar een Lopi5 basic decoder aan te knopen en met behulp van lichtsluisjes weet ik waar autootjes zijn. Het invoeren in koploper moet nog gebeuren, ik heb ook pas 1 lichtsluis operationeel...

Het tweede baantje bouw ik onder de viaducten door en is de doorgaande Albula pasweg. Deze weg wordt iets breder en kan dan ook meer verkeer afwikkelen omdat er altijd 2 banen berijdbaar zijn.

Hiernaast een mooi doorkijkje van dit baantje. Het foto standpunt is bij de uitgang van de wegtunnel en loopt dan onder het grote viaduct slingerend naar boven met een procentje of 7 richting het achterste viaduct.

Bij het achterste viaduct loopt de weg dood tegen de buitenmuur van het huis. Ik maak daar een keerlus om het landhoofd heen om de weg bergafwaarts te kunnen berijden straks.

Ik wilde eerst veel meer bouwen met haarspeldbochten en van heel laag in de baan naar heel hoog, maar dat was op deze relatief kleine ruimte wat te veel van het goede. Dit is een mooi compromis zo. De weg is al hoog boven de beek en slingert zicht straks langs de berg naar boven.

Het bovenaanzicht van het hele baantje laat goed zien hoe de weg zich straks naar boven slingert van links naar rechts. De aandrijving zit linksonder met links daarvan, net buiten beeld, een 180 graden draaischijf om de ketting met een kleine boogstraal 180 graden linksomkeert te laten maken. 

En nog een detailfoto van de aandrijving, bestaande uit een 12V DC motor met een vertragingskast er aan gemonteerd. De poelies drijven de ketting aan en linksboven ligt de 180 graden draaischijf.

Deze weg is ook weer afgewerkt door middel van 8 mm styrodur opvulstukken met daarop fotokarton. De afwerking van het fotokarton heb ik echter anders gedaan. Met koolstaafjes het fotopapier zwartgemaakt en daarna met blendstiften de boel weer naar midden/licht grijs teruggebracht. Haarlak maakt de boel af. Het hele oppervlak is dan niet zo saai maar kan wel goed doorgaan voor een weg.

Ik was wel genoodzaakt om een tweede motor onder deze weg te maken. De ketting bleef anders hangen omdat de pully wieltjes begonnen te slippen langs de blauwe ketting. De motor is krachtig genoeg, de slipkoppeling is de zwakke schakel.

En als eerste rijdt nu een fietser rond..... Mooi om te zien!