De techniek van de Surava modules: wisselonderbouw
Uit onvrede over de ligging van een wissel in Berasur en de reparatie daarvan ben ik gaan nadenken over een concept wat meer stevigheid biedt in baanbouw. Een stevige onderlegger voor de rails en wissels, die niet kan doorbuigen, verbuigen of anderszins vervormen was de eis. Daarnaast moest het licht van gewicht worden. Het concept van haakse hoeken en 'opsluiten' van beweging in gelijmde haakse verbindingen was het basisidee om mee te gaan experimenteren.
Een I-balk met aan de bovenkant het draaglichaam voor de rails, dan een staander daar haaks op en aan de onderkant een bodemplaat weer haaks op de staander zou verbetering moeten bieden. Extra zijwangen kunnen het draaglichaam verder ondersteunen.
Op basis van dit idee heb ik nu 3 'componenten' in OnShape getekend die op basis van 4 mm multiplex gelaserd kunnen worden:
- Een 7 graden wissel met een boogstraal van 1700 mm (wissel is dan van Modellecke Schumacher)
- Een 9.5 graden wissel met een boogstraal van 800 mm (wissel is dan van Modellecke Schumacher, verkocht onder 1100 mm straal)
- Een recht stuk spoor van 40 cm (spoor komt dan ook van Modellecke Schumacher)
Het lange wissel kan net gemaakt worden uit een A3 plaatje hout, dat is ook de reden dat het rechte spoor 40 cm is (A3 is 297 x 420 mm2).
Het resultaat in een fotoreportage hieronder:
Hierboven het 2e ontwerp voor het component lange wissel. Rechts het eerste ontwerp afgebouwd met een wissel inclusief wissellantaarntje van BEMO.
Hierboven 3 foto's tijdens de bouw van het eerste wissel. De aandrijving is een servo met wisselschakelaar voor de puntstukisolatie met houder van Sumner (3D geprint). Goed te zien op de rechter foto is het I-balk concept van bovenkant, staand plaatje en dan de onderkant.
Op basis van deze eersteling heb ik in het ontwerp nog een paar verbeteringen doorgevoerd en nu is het basisconcept wel klaar. Om te testen of het werkt heb ik wat wissels gebouwd die ik nog had liggen en verbonden met wat rechte rails. Daar komen nog wel weer een paar verbeteropties uit, vooral om de modules onderling wat makkelijker te verbinden. Daar moet ik nog ns over nadenken hoe dat beter kan.
Hieronder wat eerste foto's van het opgebouwde geheel. De lasstukjes zijn ook getekend in OnShape, uitgelaserd en alles is nu eerst met houtlijm verlijmd.
En als laatste een foto van de lasersnijder aan het werk met het snijden van alle plankjes voor een 9.5 graden wissel:
PS: ik heb één ontwerp van een wissel gemaakt. Het concept is symmetrisch en dus kun je 1 set gebruiken voor zowel een links als een rechts wissel.
Rechts een printscreen van het OnShape ontwerp van de wisselonderbouw.