Bruggenbouw: kleine brug
De Albulabahn telt vele bruggen. Het was de bedoeling om een aantal impressies daarvan over te brengen in de baan. Zoals in Baanplan en concept is uitgewerkt bestaat 1 poot van de baan eigenlijk puur uit landschap met een dal en aan weerszijden daarvan opgaand landschap. Over het dal rijdt de trein in een spiraalvorm omhoog van de ene kant van het dal naar de andere kant en dan over een 2e brug weer terug.
Dat komt overeen met de lijnvoering in het echt met de bruggen Albula 4 en Albula 3 met daartussenin een 180 graden boog van de baan.
Er zijn 2 bruggen gebouwd: een relatief kleine waarvan de bouw hieronder wordt beschreven en een grote: Grote brug: Het beest
De bruggen hiervoor pasbaar maken/ontwerpen en fabriceren en afwerken heb ik geheel in eigen beheer gedaan. Het ontwerp van de bruggen is gemaakt in OnShape, de benodigde lasergesneden onderdelen zijn door snijlab in Rotterdam uit 3 mm multiplex gesneden en daarna heb ik de brug afgewerkt met 1 mm styrodur plaatjes die weer met de hand zijn ingekerfd en geschilderd. Het proces van a tot z laat ik hieronder zien:
Het boek
Het project begon met het bemachtigen van het boek 'Projekt und Bau der Albulabahn'.
De leider van de bouw van de Albulabahn (Dr. Friedrich Hennings) heeft na voltooiing van dit baanvak de vraag gekregen van de RhB om een gedenkschrift te schrijven over de bouw. Dat heeft hij gedaan en dat boek kwam in 1908 uit. Ik heb het bij een antiquair in Basel op de kop kunnen tikken. Het boek zit vol met beschrijvingen van de bouw, kosten, tegenslagen etc, maar voor mij nog interessanter zijn de daadwerkelijk gebruikte ontwerprichtlijnen die voor alle gebouwde kunstwerken zijn ingezet.
Boogvormen, hoogtes van kamferstenen, diktes van pijlers en gebruik van verschillende soorten steen zijn alle in dit boekwerk beschreven. GOUD voor de modelbouwer die in de geest van, maar niet 100% nagemaakt wil bouwen wat er buiten is opgeleverd.
Onshape leren kennen
Het tweede deel was het onder de knie krijgen van een 3D tekenpakket waarmee ik de door mij gewenste bruggen zou kunnen ontwerpen en de onderdelen van de bruggen zou kunnen uitsnijden uit een vast materiaal. Na wat omzwervingen en proberen ben ik OnShape uitgekomen, mede dankzij hulp en inbreng van de Modelbouwvereniging uit Eindhoven, waar een aantal fervente 3D ontwerpers mij geholpen hebben. Eerst een - online - cursus met cursusboek gevolgd om het denken met en werken aan 3D ontwerpen te leren begrijpen en daarna zelf geprobeerd om een brug in 3D te ontwerpen. Dat laatste ging niet makkelijk, mede omdat ik het mijzelf niet makkelijk had gemaakt. De eerste brug die ik wilde ontwerpen bestaat uit een aanbrug met daarop een gebogen stuk spoor, dan een grote boog met recht spoor en dan weer een aanbrug met gebogen spoor. Dat alles in een helling van 1.5 % en, net als in het echt, een uitdijende pijlerstructuur om het gewicht van de brug met belasting te kunnen dragen en zie daar: ik had wel een paar pogingen nodig. Maar toch: het resultaat na een half jaar vallen en opstaan was het eerste ontwerp van de 'kleine' brug, achter in de baan:
De eerste brug getekend in OnShape: elk gekleurd vlak is een plaatje 3 mm Multiplex wat gezamenlijk een gebogen geheel maakt in een helling
Snijlab multiplex snijden met laser
Het puzzeltje: alle delen uitgesneden bij snijlab uit 3 mm multiplex
Vervolgens de uitkomsten van dit tekenwerk via export functies in OnShape naar pdf gebracht en vandaar een snijlab versie daarvan geupload naar dat bedrijf. Betalen en 2 weken wachten en dan komt het bouwpakket bij mij thuis.
En dan is het gewoon een kwestie van netjes werken en de boel met houtlijm stevig in elkaar lijmen.
Eerste delen in elkaar gelijmd, brug op zijn kop, rustend op het brugdek
De ronde binnendelen van de bogen heb ik laten snijden uit 1 mm styreen. Dat materiaal laat zich makkelijk buigen en past dan strak in de daarvoor gedachte sponning. Ook die binnendelen worden met houtlijm vastgezet.
Brug in ruwbouw gereed, klaar voor de bekleding met 1 mm styrodur
Bekleden met Styrodur, stenen graveren en afwerken
De brug wordt bekleed met 1 mm styrodur, van binnen naar buiten. Vervolgens worden de stenen van de brug gegraveerd. Twee mallen helpen bij het precies plaatsen van de kamferstenen en de dikte van die initiële boog. Alles op basis van de tekeningen en ontwerprichtlijnen uit Hennings' boek.
Het afwerken gebeurt met grondverf uit de verfspuit en verdere afwerking met Vallejo kleuren en washes (grijs tinten, wit, zwart, groen, oker, terra rood). Het resultaat mag er zijn en kan de baan in.
Vooral de verhoudingen van alle delen en de grootte van de bogen zien er goed uit. De kamferstenen houden ook op de goede hoogte op aan de bovenkant van de pijler en dat voedt het gevoel van natuurgetrouwheid.
De afwerking aan de bovenkant van de brug is later aangebracht op basis van nog wat OnShape tekeningen en eigen gesneden 2 mm multiplex op mijn ondertussen zelf aangeschafte lasergraveerder/snijder van Atomstack.
Later wordt de bovenleiding nog gemonteerd. De basis I-balken zijn al in de zijkant van de brug gebouwd om de bovenleidingspalen straks te dragen. Ook het hekwerk komt als kers op de taart als laatste bouwstap.